غلظت خون به دنبال افزایش گلبولهای قرمز خون ایجاد می شود و عوارض مختلفی دارد. درمان این مشکل براساس نوع و شدت بیماری شکل میگیرد. برخی از درمانهای مرسوم شامل فلبوتومی (حذف خون از ورید)، داروها (مانند هیدروکسی اوره، اینترفرون یا آسپرین) و پرتودرمانی است. درمان غلظت خون در طب سنتی نیز صورت میگیرد.
علت غلظت خون در طب سنتی
ازنظر طب سنتی عواملی غلظت خون موارد زیر است:
- گرمای زیاد: گرمای زیاد به تولید و فعالیت خون و صفرای زرد منجر میشود که عامل ضخیم شدن و انعقاد و غلظت خون است.
- سرمای شدید: وجود سرمای زیاد تولید، فعالیت خون و بلغم را کاهش میدهد که غلبه سردی و رطوبت را در پی دارد؛ بنابراین باعث رکود و تجمع خون در رگها میشود که عامل غلظت خون بهشمار میآید.
- غلبه خشکی: خشکی عاملی برای کاهش رطوبت و سیالیت خون و بلغم شناخته میشود که سختی و لخته شدن خون را بهدنبال دارند.
- چیره شدن تری و رطوبت: این عامل نیز با افزایش رطوبت و سیالیت خون و بلغم رقیق و سرریز شدن خون از رگها را به وجود میآورد و سبب غلظت خون میشود.
علائم غلظت خون در طب سنتی
برای درمان غلظت خون در طب سنتی ابتدا به نشانههای آن توجه میکنند که برخی از آنها موارد زیر است:
- سردرد: سردرد، سرگیجه، تاری دید و صدای زنگ در گوش از علائم این مشکل هستند که خطر سکته مغزی یا خونریزی مغزی را افزایش میدهد.
- خارش: خون اضافی باعث خارش میشود، بهخصوص بعد از حمام یا دوش آب گرم که علت آن را آزاد شدن هیستامین از گلبولهای قرمز گفتهاند.
- قرمزی: با افزایش غلظت خون، پوست صورت، دستها و پاها قرمزی میشود که به دلیل گشاد شدن رگهای خونی و مویرگها اتفاق میافتد.
- تعریق: خون زیاد تعریق در شب را بهدنبال دارد که عامل آن افزایش سرعت متابولیسم و تولید گرما است.
- خستگی: خون اضافی را با خستگی، ضعف و تنگی نفس هم تشخیص میدهند؛ زیرا به قلب و ریهها فشار وارد میشود.
- ناراحتی شکمی: خون اضافی ناراحتی شکم، نفخ و درد را هم به همراه خواهد داشت که دلیل آن بزرگ شدن طحال و کبد است که به تصفیه و ذخیره خون میپردازد.
درمان غلظت خون با دمنوش گیاهی
و اما یکی از راههایی که درمان غلظت خون در طب سنتی را برعهده دارند، استفاده از برخی دمنوشهای گیاهی است؛ مانند:
- چای دارچین: این ادویه خواص ضدالتهابی، آنتی اکسیدانی و ضدانعقادی دارد که به کاهش فشار خون، کلسترول و سطح قند خون کمک میکند و به بهبود گردش خون و ممانعت از لخته شدن آن میانجامد.
- چای شوید: این گیاه اثرات مدر، ضداسپاسم و ضداسپاسم دارد و برای کاهش احتباس مایعات، نفخ و گاز موثر است و فشار خون و سطح کلسترول را کاهش میدهد.
- چای سیر: این نوشیدنی خواص ضدباکتری، ضدویروسی، ضدقارچی و ضدالتهابی نشان میدهد و به مبارزه با عفونتها، تقویت ایمنی و کاهش فشار خون و سطح کلسترول میپردازد، جلوگیری از تجمع پلاکتها و ترومبوز نیز اثر دیگر آن است.
- چای شیرین بیان: این ریشه گیاهی اثرات ضدالتهابی، ضدویروسی، ضدحساسیت و تعدیلکننده سیستم ایمنی دارد و به تسکین سرفه، گلودرد، زخم و التهاب کمک میکند. برای تنظیم قند خون و ویسکوزیته آن نیز میتوان به سراغ این نوشیدنی رفت.
- چای زنجبیل: این نوع نوشیدنی را با داشتن خواص ضدالتهابی، آنتی اکسیدانی، ضددرد و ضدتهوع برای تسکین درد، التهاب، حالت تهوع و استفراغ تجویز میکنند. بهبودی گردش خون و ممانعت از لخته شدن آن را خواص دیگر آن دانستهاند.
- چای سبز: این چای را با خواص آنتی اکسیدانی، ضدالتهابی، ضدسرطانی و ضدمیکروبی میشناسند که مادهای موثر برای محافظت بدن در برابر بیماریهای قلبی عروقی، دیابت و چاقی است و به کاهش فشار خون، کلسترول و قند خون نیز کمک می کند و مانع تجمع پلاکتها و ترومبوز است.
جمعبندی
غلظت خون را عامل مشکلات متعددی در بدن میدانند. راههای درمان متفاوتی نیز برای آن وجود دارد. اما با وجود موارد ذکر شده در بالا در صورت داشتن غلظت خون لازم است تا به پزشک متخصص مراجعه کنید.