تب، افزایش دمای طبیعی بدن است. دمای متوسط بدن در هر فرد میتواند متفاوت باشد و بسته به عوامل خاصی متفاوت است، اما معمولاً حدود 37 درجه سانتیگراد است. تب به خودی خود یک بیماری نیست، اما معمولاً نشانه عفونت یا بیماری است که بدن شما سعی در مبارزه با آن دارد. زمانی که بدن در دمای طبیعی خود قرار دارد، باکتریها و ویروسها رشد میکنند. بنابراین، تب میتواند با سختتر کردن بقای آن میکروبها به مبارزه با عفونت کمک کند. تب همچنین سیستم ایمنی بدن شما را فعال میکند.
در این محتوا، پایین آوردن تب اورژانسی را به شما آموزش میدهیم. اگر شما یا فردی که از او مراقبت میکنید تب دارد، بهتر است که یاد بگیرید که چگونه می توانید تب را پایین آورده و چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید.
پایین آوردن تب اورژانسی چگونه است؟
داشتن تب برای اکثر کودکان و بزرگسالان، ناراحتکننده است اما جای نگرانی نیست. با این حال برای نوزادان، حتی تب پایین احتمال وجود یک عفونت جدی است.
علائم و نشانه های تب
دمای بدن در افراد مختلف، متفاوت است میانگین دمای بدن به صورت طبیعی 37 درجه سانتیگراد است. دمایی که با استفاده از دماسنج بالاتر از 37.8 درجه باشد تب محسوب میشود.
گذشته از علت ایجاد تب، سایر علائم و نشانههای تب عبارتند از:
- تعریق
- لرز
- سردرد
- دردهای عضلانی
- بی اشتهائی
- خستگی
- کم آبی بدن
- ضعف عمومی
پایین آوردن تب اورژانسی بزرگسالان
برای کاهش تب افراد بزرگسال در خانه اقدامات زیر را انجام دهید:
- نوشیدن مایعات زیاد
در طول مدت زمانی که بیمار تب دارد، بدن برای جبران دمای بالا احتیاج به مصرف آب بیشتری دارد. در این صورت بدن دچار کم آبی میشود. بهتر است آب یا نوشیدنیهای مفیدی را بنوشید زیرا در این صورت میتوانید به آبرسانی مجدد بدن کمک کنید.
- استراحت كردن
برای مبارزه با عفونت، انرژی زیادی لازم است، بنابراین افراد فقط باید استراحت کنند تا بهتر شوند.
- گرفتن حمام ولرم
معمولا مردم فکر میکنند هنگام تب باید از حمام آب سرد استفاده نمایند اما این کار باعث میشود که دمای بدن افزایش یابد. بنابراین توصیه میکنیم حتما از حمام آب ولرم برای پایین آوردن تب اورژانسی استفاده کنید.
- استفاده از داروهای بدون نسخه
برخی از داروهای بدون نسخه میتوانند به کاهش تب و برطرف نمودن احساس ناراحتی در فرد کمک کنند. این داروها عبارتند از:
- ایبوپروفن
- استامینوفن
- ناپروکسن
نکته مهم: تا جایی که ممکن است بهتر است از یک پزشک مشورت بگیرید.
- پوشیدن لباسهای سبک
معمولا فردی که تب دارد یک دقیقه احساس گرما و دقیقه بعد احساس سرما میکند. پوشیدن لباس زیاد گرما را در بدن حفظ میکند بنابراین بهتر است که لباسهای سبکتری بپوشید.
پایین آوردن تب اورژانسی کودکان
کاهش تب کودکان نیز شبیه بزرگسالان است اما چند تفاوت ظریف وجود دارد:
- نوشیدن مایعات زیاد
بچهها هم مثل بزرگترها هنگام تب باید مایعات فراوانی بنوشند با این حال ترغیب کودک به نوشیدن آب اضافی کمی سخت است. بنابراین توصیه میشود از جایگزینهای جذاب مانند آب مرغ گرم، بستنی، ژله طعم دار، آب میوه رقیق شده استفاده کنید.
- استراحت كردن
انرژی کودکان معمولا بیشتر است اما کودک شما تا زمانی که تب از بین میرود؛ بهتر است که استراحت کند. اگر کودک نمیتواند بخوابد یا استراحت کند، پیشنهاد میکنیم برای او قصه بگویید یا موسیقی ملایم برای او پخش کنید.
- گرفتن حمام گرم
کودکان و خردسالان در هنگام تب، کمتر تمایل دارند که از حمام گرم استفاده کنند. یک جایگزین خوب در چنین شرایطی قرار دادن یک پارچه گرم روی پیشانی کودک برای کمک به پایین آوردن تب است.
- مصرف دارو
معمولا برای کودک تبدار، داروی خاصی لازم نیست مگر با مراجعه و مشورت با پزشک. با این حال استامینوفن برای کودکان و نوزادان مناسب است.
نکته مهم: سازمان غذا و دارو (FDA) دستورالعمل دوز استامینوفن را در کودکان زیر 2 سال ارائه نمیکند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
زمانی که فرد به صورت مداوم دچار تب بالاست، و همچنین اگر تب هر یک از علائم زیر را داشت، باید به پزشک مراجعه کنید:
- سفتی یا درد در ناحیه گردن
- حساسیت به نور
- کهیر
- کم آبی بدن
- تشنج
زمان مراجعه به پزشک برای کودکان و نوزادان به شرح زیر است:
- کودک زیر 3 ماه است و تب 38 درجه سانتیگراد یا بالاتر دارد.
- کودک 3 تا 6 ماه است و دمای بدن بالاتر از 39 درجه سانتیگراد است.
- اگر تب کودک بیشتر از پنج روز طول کشید حتما به پزشک مراجعه کنید.
علائم دیگری مانندغذا نخوردن کودک، کم آبی بدن، گودی چشم، فقدان اشک هنگام گریهکردن، یا پوشکهایی که خیلی خیس نیستند ، بیانگر مراجعه و مشورت با پزشک است.