مسمومیت حاملگی یکی از بیماری های رایج است که برای برخی از مادران باردار ایجاد می شود. این بیماری علائم خاصی دارد که به آسانی می توان آن را تشخیص داد. البته در برخی موارد علائمی وجود ندارد در نتیجه این سوال برای مادران پیش می آید که از کجا بفهمیم مسمومیت حاملگی گرفتیم؟ در واقع برای تشخیص این بیماری باید تحت نظر پزشک متخصص باشید تا با بررسی سابقه مسمومیت، سن بارداری، فشار خون و … بیمار از ابتلا به آن مطلع شوید. در اکثر مواقع با توجه به فشارخون بالا و وجود پروتئین در ادرار می توان فهمید که دچار این بیماری شده اید اما به طور کلی پزشک باید برای تشخیص قطعی موارد زیر را در نظر بگیرد :
- شرح حال مادر
- سن بارداری
- توجه به صدای قلب جنین
- اندازه گیری فشار خون به صورت دقیق در فاصله زمانی 9 ساعته
- کنترل و بررسی حرکات جنین در طول روز
- اندازه گیری میزان پروتئین موجود در ادرار با فاصله زمانی یک روز در میان
- انجام سونوگرافی سریالی به صورت هر دو هفته یکبار
- انجام هر هفته NST و AFI برای بررسی سلامت بچه با توجه به سن بارداری، تغییرات داپلر و …
- بررسی ارتفاع رحم
- بررسی و توجه به میزان کراتینین، قند خون، آنزیم های کبدی و …
این روند باید برای تمام مادران انجام شود تا در صورت مشاهده بیماری اقدامات لازم صورت بگیرد و مادر به مرحله تشنج وارد نشود.
علت مسمومیت بارداری
طبق بررسی ها و تحقیقات انجام شده علت مسمومیت بارداری , فشار خون بالا است و این بیماری به صورت خود به خود به وجود نمی آید. در واقع مادر با بی توجهی به کنترل فشار خون این بیماری را ایجاد می کند که می تواند عوارض غیر قابل جبرانی داشته باشد. به طور کلی بیشتر مادران فشار خون بالایی دارند زیرا با زیاد شدن حجم خون گردش خون نیز افزایش پیدا می کند علاوه بر این تغییرات هورمونی نیز به ایجاد فشار خون بالا کمک می کنند.
با این تفاسیر فرد باردار باید با تغییر در سبک تغذیه و سبک زندگی خود تا حدی فشار خون خود را کنترل کند تا دچار مسمومیت حاملگی نشود. دقت داشته باشید این عارضه اغلب پس از هفته بیستم بارداری اتفاق می افتد و درمان خاصی ندارد جز پایان حاملگی , از این رو توصیه می شود مادر در طول دوره حاملگی تحت نظر پزشک متخصص باشد تا بررسی ها معاینات لازم به صورت مداوم انجام شوند.
چیکار کنم مسمومیت بارداری نگیرم
با توجه به مطالبی که در بالا به آن ها اشاره شد و خطرات این بیماری , این سوال برای اکثر مادران پیش می آید که چکار کنم مسمومیت بارداری نگیرم؟ اطلاع داشتن از عوامل ایجاد کننده و علائم این عارضه یکی از بهترین روش ها برای پیشگیری از این بیماری است. البته دقت داشته باشید در برخی موارد با توجه به شرایط , این بیماری قابل پیشگیری نیست از این رو مادر باید تحت مراقبت ویژه قرار بگیرد. اما به طور کلی با رعایت برخی نکات که در زیر به آن ها اشاره شده می توان تا حدی از این بیماری جلوگیری کرد .
- تحرک مناسب
- حاملگی در سن مناسب ( بین 16 تا 35 سال)
- کنترل فشارخون قبل از حاملگی
- تغذیه مناسب
- عدم مصرف دخانیات و مشروبات الکلی
- توجه به فواصل بین بارداری ( بهتر است فاصله با حاملگی اول کمتر از 10 سال باشد)
- کنترل قند خون مادر
- قوی کردن سیستم ایمنی بدن
- کنترل اضافه وزن با توجه به شاخص توده بدنی
- مصرف کلسیم و مواد معدنی
- استفاده ار مولتی ویتامین های مورد نیاز
در مسمومیت بارداری چه بخوریم؟
با توجه به خطر جدی این بیماری در صورت مبتلا شدن باید با روش مناسب تا حدی آن را کنترل کرد و از آن جایی که تغذیه تاثیر بسیاری در کنترل آن دارد این سوال پیش می آید که در مسمومیت بارداری چه بخوریم؟ در زیر به برخی نکات در زمینه مصرف مواد غذایی مفید برای این بیماری اشاره شده است .
- عدم مصرف چای و نوشیدنی های کافئین دار
- افزایش میزان مصرفی آب
- کاهش یا حذف نمک
- عدم مصرف غذاهایی که ارزش غذایی پایین دارند مانند غذاهای چرب
- مصرف 80 تا 100 گرم پروتئین در روز
- مصرف شیر، پنیر، دوغ و مواد غذایی کلسیم دار به صورت روزانه
- مصرف روزانه سبزیجات