این روزها برای ساخت ساختمانهای مدرن و بروز به جای مصالح غیرکارآمدی مانند سفال یا مصالح قدیمیتر از مصالحی مانند بلوکهای سیمانی سبک و سنگین استفاده میکنند. چرا که علاوه بر نداشتن دوام در برابر عوامل محیطی، نمیتوانند مقاومت بالایی در برابر مواردی مانند زلزله از خود نشان دهند. حال برای اینکه بدانید کدام یک از بلوک های سیمانی سبک و سنگین مناسب است، میبایست به تفاوتهای آنها از نظر کاربرد، قیمت، وزن و ابعاد هر یک توجه فرمایید تا بتوانید بهترین آنها را بر اساس نیاز خود انتخاب کنید.
بلوک سیمانی سبک چیست؟
بلوک سیمانی سبک به بلوکی گفته میشود که آن را از ترکیب آب با ماسه ریز دانه، سیمان و همچنین پوکه معدنی میسازند. البته با در نظر گرفتن نوع بلوک، این ترکیبات گاهی متفاوت است. علت سبکی بلوک سیمانی سبک به ایجاد تخلخل از طریق حبابهای کوچک در هوا مرتبط میشود. در واقع میتوان اینگونه گفت که ترکیب عناصر هر آنچه که باشد، همیشه حبابهای هوا در بافت آن ثابت میماند. همین عامل باعث ایجاد یک سری قابلیتهای منحصر به فرد برای مصالح ساختمانی نظیر بلوک سیمانی سبک میشود.
بلوک سیمانی سنگین چیست؟
بلوک سیمانی سنگین نوعی دیگر از مصالح ساختمانی است که از ترکیب کردن سیمان، ماسه و آب ساخته میشود. این ترکیب در دستگاه بلوک زنی قرار گرفته است و در اثر فشار تبدیل به بلوک سنگین میشود. بلوک سنگین را ابتدا در معرض رطوبت و سپس زیر نور خورشید قرار میدهند. بلوک سنگین همانطور که از نامش پیداست، دارای وزن بیشتری نسبت به بلوک سبک پوکهای و گازی است.
تفاوت بلوک سنگین و بلوک سبک
بلوک سبک دارای تفاوتهایی نسبت به بلوک سنگین است. این تفاوتها شامل نوع مواد اولیه، وزن،کاربرد و قیمت میشود. برای اینکه بهتر متوجه این تفاوتها شوید، میبایست به موارد زیر توجه داشته باشید:
تفاوت بلوک سبک و سنگین از نظر مواد اولیه
همانطور که قبلتر به این موضوع پرداخته شد، برای ساخت بلوک سنگین از مواد اولیهای مانند ماسه، سیمان و آب استفاده میکنند. وجود ماسه و دانههای شنی باعث افزایش وزن بلوک سیمانی میشود. در صورتی که برای ساخت بلوک سبک از موادی مانند سیمان، آب، پوکههای معدنی و همچنین سیلیس استفاده میکنند. به کار بردن سبکدانه در ترکیبات اولیه این مواد موجب شده تا وزن نهایی آنها کاهش یابد.
تفاوت بلوک سبک و سنگین از نظر وزن
میتوان اینگونه بیان کرد که یکی از اصلیترین تفاوتهای بلوک سنگین و بلوک سبک، تفاوت میان وزن آنها است. وزن بلوکهای سنگین به طور میانگین حدود ۱.۵ تا ۲ برابر وزن بلوکهای سبک است. تفاوت وزن این دو نوع مصالح باعث بوجود آمدن یک سری نتایج شده است. به طور مثال میتوان گفت که استفاده از این بلوکها در ساختمانها، آنها را در برابر زلزله مقاوم میکنند. چرا که اگر ساختمانها را با بلوکهای سبک بسازند، وزن نهایی آنها کمتر شده و در نهایت بار مرده ساختمان کاهش مییابد. با وجود این موضوع، ساختمانها میتوانند مقاومت زیادی از خود در برابر زلزله نشان دهند.
تفاوت بلوک سبک و سنگین از نظر کاربرد
کاربرد بلوک سیمانی سبک و سنگین نیز با هم متفاوت است. بلوکهای سنگین را به علت وزن بالا نمیتوان برای ساختمان سازی استفاده کرد. بلوکهای سنگین را بیشتر برای محوطه سازی، ساخت دیوارهای باغ، حصارکشی و همچنین ساخت برخی سازههای موقت مورد استفاده قرار میدهند.
میزان مقاومت
همانطور که گفته شد، جهت ساخت دیوارهای داخلی ساختمانها میتوان بلوکهای سیمانی سبک را به کار برد.
البته در نظر داشته باشید که مقاومت فشاری بلوکهای سنگین ۲ برابر بلوکهای سبک است. به همین دلیل هم برای ساخت دیوارهای حامل و خارجی سنگین باید از بلوک سنگین استفاده کنید. این موضوع به معنی کم بودن مقاومت فشاری بلوک سبک نیست. چرا که هر دو این بلوکها مقاومت فشاری بسیار بالایی دارند و میتوانند در برابر زلزله و ارتعاشات از خود مقاومت نشان دهند.
عایق بودن بلوک های سیمانی سبک و سنگین
برای ساخت بلوکهای سبک پوکهای از پوکه یا همان سبکدانه استفاده میگردد. همچنین جهت ساخت بلوک سبک گازی، حبابهای هوا به کار رفته که باعث میشود که ساختار این بلوکها متخلخل باشد. به کار بردن این سنگدانهها باعث شده تا این بلوکها بتوانند مانند یک عایق عمل کنند. بلوکهای سبک عایقهای بسیار عالی در برابر صوت و حرارت هستند و میتوانند از انتقال حرارت بین خارج و داخل ساختمان جلوگیری به عمل آورند. در صورتی که بلوک سنگین عایق خوبی در برابر صوت و حرارت نیست.
سرعت و سهولت اجرای بلوک سیمانی سبک و سنگین
بلوکهای سبک، وزن کمتری نسبت به بلوکهای سنگین دارند و همچین ابعاد بلوک سیمانی سبک نسبت به سنگین بیشتر است. وزن کم و ابعاد بیشتر این بلوکهای سبک، باعث میشود تا به راحتی جابجا شده و همچنین اجرای آنها نسبت به بلوک سنگین با سرعت بالاتری انجام گیرد.
تفاوت به لحاظ قیمت
برای ساخت بلوک سبک از فناوریهای نوین استفاده میشود. از این رو قیمت بلوک سبک بیشتر از بلوک سنگین است. همانطور که قبلتر به این موضوع پرداخته شد، نمیتوانید بلوک سنگین را برای ساخت دیوارهای داخلی ساختمان استفاده کنید. برخی از معماران برای پرداخت هزینه کمتر و ساخت ساختمان با قیمت، به جای بلوک سبک از مصالح ارزان قیمتی مانند سفال استفاده میکنند.
چگونه بلوک سیمانی مناسب انتخاب کنیم؟
برای اینکه یک بلوک سیمانی مناسب برای پروژههای خود انتخاب کنید، نیاز است که یک سری نکات را مد نظر قرار دهید. در زیر برخی از این موارد آمده است:
مقاومت فشاری و استحکام بلوک سیمانی
مقاومت فشاری یکی از موارد مهمی است که هنگام خرید بلوک سیمانی باید به آن توجه داشته کنید. در صورت انتخاب بلوک سیمانی با مقاومت فشاری بالا در صنعت ساختمان سازی باعث میشود که ساختمان بتواند فشارهای عمودی با وزن زیاد را تحمل کند. برای ساخت دیوارهای باربر و سازههای سنگین به بلوکهای سیمانی با مقاومت فشاری بالا نیاز دارید.
عایق حرارتی و صوتی
قبل از اینکه بلوک سیمانی را انتخاب کنید، عایق بودن آن را مد نظر قرار دهید. چرا که بلوکهای عایق حرارتی و صوتی کاربرد بیشتری نسبت به بلوک معمولی دارند. بلوکهای عایق را میتوانید در یک سری مناطق با شرایط آب و هوایی نامناسب و پر سر و صدا استفاده کنید.
دوام و ماندگاری در برابر عوامل محیطی
دوام و ماندگاری بالا در برابر عوامل محیطی نیز جز مواردی است که باید در نظر بگیرید. یک بلوک سیمانی مرغوب در برابر یخ زدگی، رطوبت، تابش شدید نور خورشید و سرما و گرمای شدید مقاومت زیادی از خود نشان میدهد. اگر یک بلوک این ویژگیها را داشته باشد، عمر ساختمان افزایش مییابد. علاوه بر این، چنین بلوکهایی در برابر فرسایش و شرایط آب و هوایی نامناسب، مقاومت بالایی دارند
بلوک سیمانی سنگین بهتر است یا سبک؟
مهمترین پاسخ به این پرسش که کدام یک از بلوک سیمانی سبک و سنگین را انتخاب کنیم؟ این است که آنها را ابتدا بر اساس نیازتان انتخاب کنید. به طور مثال بلوک سیمانی سبک را برای دیوارهای داخلی به کار میبرند و برای ساخت پروژههای ساختمانی نمیتوانید بلوک سیمانی سنگین را استفاده کنید و بهتر است آنها را برای حصار کشی و موارد این چنینی به کار ببرید. همچنین اگر میخواهید که سرعت اجرای پروژه ساختمانی شما افزایش یابد، میبایست خرید بلوک سیمانی سبک را در اولویت خود قرار دهید. در هر صورت نیاز است که این مصالح و یا سایر مصالح بتنی مانند جدول بتنی را از فروشگاههای معتبر تهیه کنید تا متضرر نشوید و خرید شما یک اقدام مقرون به صرفه باشد.