اگر سوال شما نیز این است که برای رفع اسهال چی بخوریم، این مقاله را تا انتها بخوانید. زیرا درمانهای خانگی مطرح شده در این مطلب به شما کمک خواهند کرد که به طور طبیعی یک اسهال خفیف را متوقف نمایید.
چه نوشیدنی هایی شدت اسهال را کاهش می دهند؟
یکی از بزرگترین معضلات اسهال کاهش بیش از حد آب بدن است؛ این مشکل باعث بیمارستانی شدن بسیار از افراد به ویژه کودکان میشود. برای کنترل شکمروی باید مایعات و الکترولیتهای از دست رفته بدن را جبران کنید. بزرگسالان با نوشیدن مقدار زیادی آب، آبمیوه رقیق، آبگوشت رقیق یا یک نوشیدنی سرشار از الکترولیت میتوانند کمبود آب بدن خود را تامین نمایند.
کودکان و نوزادانی با اسهال خفیف نیز که استفراغ نمیکنند، میتوانند به نوشیدن شیر مادر، شیر گاو یا شیر خشک ادامه دهند. برای کودکان خردسال با مشکل شکمروی و استفراغ بهترین گزینه نوشیدنیهای آبرسان است. این محصولات تحت عنوان پدیالیت، انفالیت و گاسترولیت به فروش میرسند.
در ضمن، شما میتوانید نمکهای آبرسان خوراکی را بدون نسخه از داروخانه تهیه کرده و برای مصرف آنها به دستورالعملهای درج شده روی بستهبندی توجه کنید. البته این ماده خوراکی تنها برای بزرگسالان قابل استفاده است.
چه غذاهایی باعث رفع اسهال می شوند؟
بر طبق نظر کارشناسان موسسه ملی دیابت و بیماریهای گوارشی و کلیوی پیروی از یک برنامه غذایی محدود برای درمان شکمروی مناسب نیست. البته برخی از خوراکیها برای رفع این مشکل مفید نیستند و باید از خوردن آنها اجتناب کرد. در حالی که برخی غذاها باعث میشوند که سریعتر از شر شکمروی خلاص گردید. رژیم BRAT شامل 4 غذای ملایم و کم فیبر موز، برنج، سس سیب و نان تست به بزرگسالان در این زمینه کمک میکند. موز به ویژه برای کنترل موثر شکمروی مفید است. این رژیم در بازیابی پتاسیم از دست رفته بدن بیمار موثر است.
به محض حجیم شدن مدفوع افراد بزرگسال، آنها میتوانند غذاهای ملایم مانند سینه مرغ پخته و بدون پوست، غلات ساده، سیب زمینی پخته و سوپ مرغ با نمک میل کنند. در طول دوران شل شدن شکم، خوردن و آشامیدن غذاها یا نوشیدنیهای گازدار نظیر نوشابه گازدار و حبوبات را کنار بگذارید. همچنین سبزیجات چلیپایی مانند کلم، کلم بروکلی و گل کلم نیز برای بیماران اسهال شده مفید نیستند.
رژیم غذایی معمول کودکان مبتلا به شکمروی که استفراغ نمیکنند را تغییر ندهید. اما اگر کودک شروع به استفراغ کرد و اسهال او شدیدتر شد، حتما به پزشک اطفال مراجعه کنید. همچنین در صورت بیشتر از 2 روز شدن طول دوره شل شدن شکم، به غذاهای خود بیشتر دقت نمایید. غذاهای حاوی فیبر (سبوس، غلات کامل و برنج قهوهای)، غذاهای چرب و خوراکیهای شیرین شده با سوربیتول میتوانند باعث شلتر شدن شکم شوند.
از خوردن چه غذاها یا نوشیدنی هایی باید اجتناب کرد؟
حال که در بخش قبل متوجه شدیم، برای رفع اسهال چی بخوریم، در این بخش به معرفی غذاها و نوشیدنیهای مضر برای این بیماری میپردازیم. اگر قصد متوقف کردن سریع شکمروی خود یا شخص دیگری را دارید، از مصرف قهوه، نوشیدنیهای کافئیندار، آب آلو، نوشیدنیهای شیرین و همچنین نوشابههای گازدار اجتناب کنید. همه این خوراکیها اثر ملین دارند. در ضمن، اگر بدن شما توانایی هضم لاکتوز را ندارد، بهتر است که مصرف محصولات لبنی را در دوران شکمروی کنار بگذارید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اسهال یک بیماری جدی است. اگر روشها و داروهای خانگی ذکر شده در بالا در رفع اسهال موثر نبودند، با پزشک یا داروساز تماس بگیرید. این افراد ممکن است که به بیمار مصرف داروهای بدون نسخه را توصیه کنند. همچنین در صورتی که شما یا فرزندتان شکمروی مداوم یا شدید دارید یا با علائم کمآبی بدن روبرو هستید، فورا به پزشک مراجعه بفرمایید. برای مثال بزرگسالان در شرایط زیر باید به پزشک مراجعه نمایند:
- شکمروی برای سه روز یا بیشتر.
- معده درد شدید.
- مدفوع خونی یا سیاه.
- تب بیش از 39 درجه سانتیگراد.
- ادرار کم یا قطع آن.
- ضعف شدید.
- خشکی پوست و دهان.
- تشنگی بیش از حد.
- ادرار تیره.
همچنین در صورتی که کودک شما علائم زیر را داشت، حتما از پزشک کودکان برای رفع اسهال کمک بگیرید:
- شکمروی بیش از 24 ساعت.
- عدم خیس شدن پوشک نوزاد در 3 ساعت.
- تب بیش از 39 درجه سانتیگراد.
- خشکی دهان یا زبان.
- گریه بدون اشک.
- خواب آلودگی غیرعادی.
- مدفوع خونی یا تیره.
- داشتن گونهها یا چشمهای فرورفته.
- عدم جمع شدن پوست کودک در هنگام نیشگون گرفتن.
اگر نوزاد زیر 3 ماه شما به اسهال مبتلا بود، فورا به پزشک یا اورژانس مراجعه کنید. در این شرایط منتظر نمانید تا این بیماری را در خانه درمان نمایید.