دیسک کمر یکی از شایعترین مشکلات ارتوپدی است که افراد زیادی با آن دست و پنجه نرم میکنند. احتمال بروز این عارضه با افزایش سن بیشتر میشود. به علاوه اینکه سوانح رانندگی، آسیبهای ورزشی، فشارهای ناگهانی و ضربههای شدید میتوانند بهانهای برای بروز دیسک کمر شوند. روشهای درمانی متعددی برای این بیماری در دسترس هستند که با توجه به شدت آسیب، وضعیت بیمار و همچنین نوع آسیبدیدگی متفاوت هستند، از روشهای تهاجمی مانند جراحی گرفته تا روشهای غیرتهاجمی از جمله دارو درمانی، فیزیوتراپی و آب درمانی. در ادامه این مطلب ما قصد داریم کمی بیشتر در مورد راه رفتن در استخر و آب درمانی بعد از عمل دیسک کمر صحبت کنیم. همراه ما باشید.
علت دیسک کمر چیست؟
دیسک کمر به دلایل مختلفی ایجاد میشود. بالاتر هم اشاره کردیم که افزایش سن یکی از اصلیترین دلایل فرسایش دیسک کمر است که ما کنترلی بر روی این امر نداریم و تنها میتوانیم به کمک ورزش منظم و سبک زندگی سالم این روند را کمی کندتر کنیم. همچنین علت اصلی این عارضه در جوانی اغلب اوقات آسیبهای شدید است. از شایعترین عوارض عمل دیسک کمر در جوانی میتوانیم به اختلال عملکرد جنسی، پارگی دورال، لخته شدن خون، عفونت، ادامهدار بودن درد و… اشاره کنیم.
از جمله فاکتورهایی که منجر به بروز این بیماری میشوند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- چاقی و اضافه وزن
- پرت شدن از بلندی
- سوانح شدید رانندگی
- ضربه و فشار ناگهانی
- ضعف عضلات کمر و پشتی
- انجام اشتباه حرکات ورزشی
- آسیب در ورزشهای تهاجمی
- سابقه جراحیهای قبلی دیسک
- فشار زیاد بر اثر بلند کردن جسم سنگین
راهنمای مراجعه به پزشک برای دیسک کمر
بسیاری از افرادی که کمر درد را تجربه میکنند نمیدانند درست باید چه زمانی به پزشک مراجعه کنند. اکثر اوقات هم این موضوع به دلیل ترس از جراحی است. دقت کنید تمامی کمر دردها صرفا به جراحی ختم نمیشود و گاهی اوقات تنها با استراحت و حرکات اصلاحی میتوان به طور چشمگیری درد را کمتر کرد.
بنابراین توصیه ما به شما این است در صورتی که کمر درد مزمن دارید، به علاوه اینکه درد شما همراه با علائم زیر است حتما برای معاینات و بررسیهای بیشتر به متخصص ارتوپدی یا ستون فقرات مراجعه کنید:
- کرختی و گزگز پاها
- اختلال در دفع ادرار و مدفوع
- ضعف عضلات در یک یا هر دو پا
- ناتوانی حرکتی در قسمت کمر به پایین
- احساس گرفتگی در پاها، بهخصوص در پشت زانوها
- درد در قسمت پایین کمر که به درد سیاتیک معروف است
آب درمانی برای دیسک کمر
به یاد داشته باشید که التهاب علت اصلی درد دیسک کمر است. آب درمانی (Hydrotherapy) یکی از روشهای نسبتا نوین بوده که به کاهش این التهاب کمک بسزایی میکند. به علاوه اینکه آب درمانی به عنوان یک روش مکمل شناخته میشود. به این معنی که در کنار روشهای درمانی دیگر و به صورت موازات با آنها نتیجه بهتری به همراه دارد.
راه رفتن یا حمام کردن در آبهای غنی از مواد معدنی کمک چشمگیری به کاهش درد میکند.
نکتهای که باید به آن دقت کنید این است که بعد از جراحی دیسک کمر فیزیوتراپی، آب درمانی و ورزشهای اصلاحی از جمله مواردی هستند که در بهبودی سریعتر و راحتتر کمک بسزایی به بیماران میکنند، بهخصوص آب درمانی که منجر میشود سریعتر به دامنه حرکتی کامل برسید و درد و التهاب را به شکل چشمگیری کاهش میدهد.
از دیگر مزیتهای آب درمانی برای عمل دیسک کمر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بهبود تعادل
- بهبود دامنه حرکتی
- کاهش درد و التهاب
- کاهش اسپاسم عضلانی
- دارای کمترین میزان عوارض
- بهبود هماهنگی عصب و عضله
- بهبود عملکرد عضلات و مفاصل
- کاهش فشار از روی ستون فقرات
- افزایش آمادگی جسمانی با وارد کردن کمترین فشار
نحوه راه رفتن در استخر بعد از عمل دیسک کمر
انجام پیادهروی و راه رفتن در آب نزدیک به پیادهروی در خشکی است. اما زمانی که شما جراحی دیسک انجام داده باشید باید قبل از شروع راه رفتن در آب ابتدا بدن خودتان را در آب کمی گرم کنید. برای گرم کردن بدن هم میتوانید با کمی راه رفتن در قسمت کم عمق آب به صورت رفت و برگشت این کار را انجام دهید. این فعالیت را برای 5 دقیقه انجام دهید و در حین راه رفتن حتما زانوها را تا امتداد ناف بالا بیاورید.
یادتان باشد که برای شروع آب درمانی از لبه استخر شروع کنید و از سمت کم عمق به قسمت پر عمق بروید و اجازه ندهید آب از قفسه سینهتان بالاتر بیاید. همچنین فراموش نکنید که علاوه بر حرکت جلو و عقب راه رفتن پهلو به پهلو را نیز انجام دهید.
در حین راه رفتن به قدمهایتان توجه کنید و به یاد داشته باشید که بر روی نوک انگشتان راه نروید. به علاوه اینکه در حین قدم برداشتن دستانتان باید درست مانند حالتی که در خشکی هستید به عقب و جلو در پهلو در حرکت باشند.
نکته دیگر اینکه حین راه رفتن پشت خود را صاف نگهدارید و عضلات اصلی خود را محکم کنید تا از خم شدن به سمت جلو یا عقب پرهیز کنید.
برای اینکه جلسه هیدروتراپی شما نتیجه بهتری داشته باشد حتما قبل از انجام تمرینات و یا در حین آن از یک متخصص کمک بگیرید و از فرد بخواهید حین جلسه همراه شما باشد.
سخن پایانی
همانطور که دیدید دیسک کمر یکی از شایعترین مشکلات ارتوپدی بوده که در جوانی عموما به دلیل آسیبدیدگی و در سنهای بالاتر به دلیل فرسایش دیسک اتفاق میافتد. جراحی یکی از روشهای تهاجمی به منظور درمان و بهبود وضعیت بیمار است که مراقبتهای درست و اصولی بعد از جراحی به بهبودی بیمار کمک زیادی میکنند. آب درمانی یکی از روشهای جدید به منظور بهبودی سریعتر بیماران است. در انجام آب درمانی به نکات زیر دقت کنید:
- در چند جلسه اول فشار بیش از اندازه به خودتان وارد نکنید.
- سعی کنید در عمقی از استخر باشید که آب در سطح ناف یا کمی بالاتر از آن است.
- در دو هفته اول تنها حرکات سبک را انجام دهید و رفته رفته تعداد حرکات را بیشتر کنید.
- حتما قبل از شروع جلسه بدنتان را در آب کمی گرم کنید.