دمنوشها کاربردهای مختلفی دارند. بسیاری از دمنوشها میتوانند اثرات مختلفی روی عملکردهای سیستمهای بدن داشته باشند. به همین ترتیب یکی از اثرات درمانی دمنوش تاثیر آن در رفع تکرر ادرار است. ضمن اینکه در این مقاله به خاصیت درمانی دمنوشهایی برای رفع تکرر ادرار میپردازیم، لازم به توضیح است که هیچ دمنوشی جایگزین داروهایی نمیشود که پزشکان برای درمان بیماریها تجویز میکنند؛ فلذا اگر تکرر ادرار شما مزمن است حتما به پزشک متخصص اورولوژیست مراجعه کنید.
پیش از بررسی دمنوشهای توصیه شده برای رفع تکرر ادرار، باید این بیماری را بشناسیم. این اختلال به این صورت است که شخص مبتلا پس از مصرف اندکی آب یا مایعات دیگر، برای دفعات مکرر و متعدد نیاز به دستشویی دارد. این اختلال میتواند منجر به عفونت ادرار نیز شود. عوامل ایجاد تکرر ادرار ممکن است عصبی یا غیرعصبی باشد.
زنجبیل و تکرر ادرار
یکی از دمنوشهایی که برای رفع تکرر ادرار توصیه میشود دمنوش زنجبیل است. این دمنوش میتواند به طور چشم گیری موجب کاهش فعالیت مثانه شود و در نتیجه از تکرر ادرار فرد بکاهد. تهیه دمنوش یا چای زنجبیل بسیار ساده است، پس از آنکه چای دم شد، چند تکه یا ورق زنجبیل را به آن اضافه کنید و پس از ده دقیقه آن را مصرف کنید.
روش دیگر آماده کردن دمنوش زنجبیل، در ترکیب با آب و عسل و آبلیمو است. در این روش نیز پس از جوشاندن آب و عسل، میتوان چند ورق زنجبیل به آن اضافه کرد. پس از اینکه ده دقیقه دم کشید، میتوان آن را نوش جان کرد. البته باید توجه داشت، مرکبات همچون لیمو و پرتقال، میتوانند موجب تغییر pH ادرار شده و بر التهاب مثانه بیافزایند. این مسئله نیز موجب اختلال بیشتر در تکرر ادرار میشود، بنابراین بهتر است در این دمنوش، آبلیموی کمتری مصرف شود.
درمان تکرر ادرار با عسل و دارچین
دمنوش دیگری که برای رفع تکرر ادرار مصرف میشود، دمنوش عسل و دارچین است. این ترکیب فواید فراوانی برای بدن دارد. در مطالعاتی مشخص شد که ترکیب عسل و دارچین موجب کاهش باکتریهای مقانه شده و pH ادرار را تنظیم میکند. این امر باعث میشود که التهاب مثانه کاهش یافته و تکرر ادرار رفع شود. این دمنوش میتواند همراه با چای یا بدون آن سرو شود. در ساده ترین روش میتوان به ترکیب چایی دارچین کمی عسل اضافه کرد و از فواید آن بهره برد. هرچند، دمنوش دارچین میتواند در آب دم بکشد و همراه با مقداری عسل مصرف شود.
درمان گیاهی تکرر ادرار عصبی
همانطور که گفته شد، تکرر ادرار نوعی بیماری است که فرد پس از مصرف مایعات، در دفعات متعدد نیاز به دفع ادرار پیدا میکند. نوع عصبی آن، به این صورت است که سیستم عصبی محیطی (نخاع) نمیتواند به درستی ماهیچههای مثانه را کنترل کند. این مسئله باعث ایجاد تکرر و در مواردی بی اختیاری ادراری میشود. همانطور که گفته شد، دمنوشهایی برای رفع تکرر ادرار مصرف میشوند، مانند دمنوش زنجبیل و دمنوش عسل و دارچین میتوانند در رفع این اختلال موثر باشند. با اینحال باید دقت داشت که مصرف دمنوش هرگز جایگزین داروهای تجویز شده توسط پزشک شما نمیشود.
باید توجه داشت ضمن اینکه فرد مبتلا از دمنوش یا از داروهای شیمیایی برای رفع تکرر ادرار بهره میبرد، نباید مواد غذایی مصرف کند که موجب تشدید این بیماری شود. بعضی از این مواد (که عمدتا موجب تغییر pH ادرار یا ایجاد عفونت میشوند) عبارت اند از:
- نوشیدنیهای الکلی
- نوشیدنیهای گازدار
- نوشیدنیهای انرژی زا
- قهوه و نوشیدنیهای حاوی کافئین
- غذاهای تند
- بعضی فست فودها
اما درمانهای گیاهی نیز برای رفع تکرر ادرار عصبی وجود دارند. یکی از این درمانهای گیاهی استفاده از دمنوش “دم اسب” (Equisetum) است. پس از مصرف این دمنوش، ضمن تقویت سیستم عصبی، التهاب مثانه تا حدودی برطرف میشود و نیاز فرد به دستشویی کمتر میگردد. دمنوش این گیاه با اضافه کردن 80 گرم از برگ خشک آن در یک لیتر آب و جوشاندن این ترکیب به مدت نیم ساعت آماده میشود.
یکی دیگر از درمانهای گیاهی برای رفع تکرر ادرار عصبی، مصرف چای سبز است. این چای موجب انقباض مثانه شده و امکان کنترل بافت آن را افزایش میدهد. با اینحال باید دقت داشت، از آنجایی که کافئین موجود در چای سبز موجب تشدید تکرر ادرار میشود، بهتر است چای سبز را از برندی تهیه کرد که حاوی کافئین کمتری باشد.