گردو یک مغز پرخاصیت و یک دانه روغنی پر مصرف است. این مغز خواص شگفت انگیز زیادی دارد و منبع غنی از پروتئینها، ویتامینها و اسیدهای چرب ضروری است. گردو به خاطر مزه خاص خود، در غذاهای مختلفی نیز استفاده می شود که شاید معروف ترین آن برای ما خورشت فسنجان باشد. در این نوشته، به فواید و البته عوارض این مغز خوشمزه به طور مختصر پرداخته میشود.
ویتامین ها و مواد معدنی موجود در گردو
گردو یک منبع فوق العاده برای مواد غذایی مورد نیاز بدن است. هر صد گرم از این مغز حاوی 654 کالری است. این دانه روغنی حاوی اسیدهای چرب اشباع و غیر اشباع است. به طور کل در هر 100 گرم گردو، 65 گرم اسید چرب وجود دارد که 6 گرم آن اسید چرب اشباع است.
بسیاری از این اسیدهای چرب ضرروی هستند، به این معنا که در بدن تولید نمیشوند و باید در رژیم غذایی وجود داشته باشند. با وجود اینکه این دانه منبع غنی از چربی است اما فاقد کلسترول است که این ویژگی باعث میشود گردو ضمن تامین چربی مورد نیاز روزانه، بر کلسترول فرد نیافزاید.
دو مورد از اسیدهای چرب که خواص بسیاری برای بدن دارند و به وفور در این مغز وجود دارند که عبارت اند از: امگا 3 و آلفا لینولئیک اسید. این دو اسید چرب سطوح تری گلیسرید خون را پایین آورده و به تبع آن موجب کاهش فشار خون میشوند. همچنین وجود این دو اسید چرب به میزان کافی خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را تا حد زیادی رفع می کند.
همچنین گردو حاوی ویتامینهای ث، د، ب6 و مواد معدنی همچون آهن، کلسیم و منیزیم است. کربوهیدرات موجود در آن نیز به صورت فیبر رژیمی و قند است. علاوه بر اینها، در هر 100 گرم گردو، حدود 15 گرم پروتئین وجود دارد.
20 خاصیت بی نظیر گردو
- همانطورکه گفته شد، گردو دارای مواد ارگانیک و معدنی بسیاری است که بدن برای عملکردهای مختلف خود به آنها نیاز دارد. در اینجا 20 خاصیت گردو برای بدن را نام میبریم.
- منبع غنی اسیدهای چرب از جمله امگا 3 است که برای سلامت قلب و کاهش فشار خون مفید است.
- منبع آنتی اکسیدانهایی است که برای عملکرد مغز، استخوان و سیستم ایمنی بدن کمک مفیدی هستند.
- این مغز میتواند موجب کاهش سطح LDL (کلسترول بد) شده و سطوح کلسترول را تا حدی بکاهد.
- میتواند عملکرد مغز را بهبود بخشیده و از ابتلا به بیماریهای شناختی جلوگیری کند.
- حاوی مواد مغذی مهمی همچون منیزیم، آهن و در مقادیر کمتر فسفر و مس است که برای سلامت استخوان و جلوگیری از بروز پوکی استخوان موثر است.
- سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و از بروز بعضی بیماریها در بدن پیشگیری میکند.
- باعث کاهش التهابات بدن میشود.
- می تواند سطح فشار خون را تنظیم کند.
- از بروز بعضی سرطان ها پیشگیری میکند.
- در کاهش و کنترل وزن موثر است.
- میتواند از ریسک ابتلا به دیابت نوع 2 بکاهد.
- تاحدی از پیری زودرس جلوگیری می کند.
- میتواند به بهبود کیفیت خواب کمک کند.
- میتواند باعث رفع سنگ مثانه شود.
- باعث افزایش باروری در مردان میشود.
- می تواند باعث افزایش سلامت پوست شود.
- تا حدی موجب کنترل استرس میشود.
- میتواند باعث رفع خستگی و افزایش انرژی شود.
- باعث تنظیم قند خون نیز میشود.
- خاصیت ضد افسردگی دارد.
چند وقت یکبار گردو استفاده کنیم؟
همانطور که اشاره شد، گردو حاوی فواید بسیاری است. مصرف آن باعث پیشگیری از سرطانهای زیادی در بدن از جمله سرطان پروستات، سینه، کبد، کلیه و مثانه میشود. از این رو مصرف روزانه آن بسیار حائز اهمیت است. سالم ترین میزان مصرف بهینه آن، 6 گرم در روز است.
افرادی که به طور مرتب گردو مصرف می کنند، به واسطه پیشگیری از سرطان های مختلف، طول عمر بیشتری خواهند داشت. در تحقیقاتی مشخص شد که افرادی که در طول 8 هفته به طور مداوم گردو مصرف کرده اند، باکتریهای مفید در لوله گوارش آنها بیشتر رشد کرده است. باید به خاطر داشت که به خاطر کالری بالای گردو، مصرف آن میتواند باعث افزایش وزن شود.
مضرات و عوارض جانبی احتمالی گردو
از جمله این عوارض عبارت اند از:
- حاوی کالری بسیار بالایی نسبت به مغزهای دیگر است. مصرف بی رویه آن میتواند موجب افزایش وزن شود.
- دارای اکسالات بالاست؛ مصرف بالای این ماده باعث تشکیل سنگ کلیه می شود.
- مصرف بالای گردو ممکن است منجر به مشکلات هاضمه و لوله گوارش همچون اسهال و درد معده به خاطر فیبر بالا شود.
- به خاطر وجود فیتات در خود باعث اختلال در جذب آهن میشود.
- نسبت به رشد کپک آسیب پذیر است. مصرف گردوی کپک زده باعث بروز بعضی بیماریهای عفونی می شود.
- برای افراد حساس ممکن است موجب بروز واکنش آلرژیک شود. واکنشهای آلرژیک به شکل خارش و مشکل در تنفس ظهور پیدا میکند و در مواقعی ممکن است مرگ آفرین باشد.
همانند هر ماده غذایی دیگر، مصرف بی رویه گردو نیز میتواند باعث عوارضی برای بدن شود اما توجه داشته باشید که با مصرف به اندازه این ماده مغزی از مزایای آن بهره مند شوید.